ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΟΠΤΙΚΑ ΕΙΔΗ (ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ)


 Οδηγός, βήμα - βήμα, για την ηλεκτρονική κατάθεση στη σελίδα του ΕΟΠΥΥ των δικαιολογητικών για Οπτικά.

 

1)  Μπαίνουμε στη σελίδα του οργανισμού: https://www.eopyy.gov.gr/   (εικόνα 1)

εικόνα 1

2) Επιλέγουμε ΠΟΛΙΤΕΣ από τις  e-υπηρεσίες, όπως φαίνεται παρακάτω στην εικόνα 2 ή ακολουθούμε τον σύνδεσμο: https://www.eopyy.gov.gr/eservices/insured

 
εικόνα 2

 
3) Μεταφερόμαστε στη σελίδα των εφαρμογών για πολίτες/ασφαλισμένους
(εικόνα 3) ή ακολουθούμε το σύνδεσμο: https://www.eopyy.gov.gr/eservices/insured.
 
  
εικόνα 3
 
Στη συνέχεια, κατεβαίνουμε λίγο πιο κάτω στην οθόνη μας και επιλέγουμε κάτω αριστερά την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ (εικόνα 4) ή ακολουθούμε το σύνδεσμο:https://www.eopyy.gov.gr/eservices/insured/5380382F-EA2C-4D14-AB7C-85BD5475FCE2.
 
εικόνα 4
 
4) Στην επόμενη σελίδα (εικόνα 5) εμφανίζονται δύο επιλογές για να εισέλθουμε μέσα στο σύστημα. Δεν έχει σημασία τί θα προτιμήσουμε, καθώς θα κατευθυνθούμε στην ίδια σελίδα (εικόνα 6). Σύνδεσμος: https://eservices.eopyy.gov.gr/eHealthInsuranceRecordInsPerson/login.xhtml
 
εικόνα 5
 
 
 εικόνα 6
 
 
5) Στην παραπάνω σελίδα θα ακολουθήσουμε τη σύνδεση με κωδικούς TAXISNET, που ακολουθεί και η πλειοψηφία των ασφαλισμένων. Η είσοδος, φυσικά, μπορεί να γίνει και με κωδικούς ΕΟΠΥΥ, για όποιον διαθέτει.
 
 
6)  Θα μεταφερθούμε στη σελίδα της ΑΑΔΕ (εικόνα 7), όπου θα μας ζητηθεί να εισάγουμε το username και το password. Αφού το κάνουμε και πατήσουμε ΕΙΣΟΔΟΣ, θα μας ζητηθεί να επιτρέψουμε στον εξυπηρετητή να προσπελάσει τα στοιχεία μας που τηρούνται στην ΑΑΔΕ και να πατήσουμε ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ (εικόνα 8).
 
εικόνα 7
 
 
 
 
εικόνα 8 
 
 
7) Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στη σελίδα της εικόνας 9, όπου συμπληρώνουμε τον ΑΜΚΑ μας και επιλέγουμε ΕΙΣΟΔΟΣ.
 
εικόνα 9
 
 
 
8) Μπήκαμε στην αρχική σελίδα του Φακέλου Ασφάλισης Υγείας (εικόνα 10). Εδώ θα επιλέξουμε την ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ (εικόνα 11).
 
εικόνα 10
 

 
εικόνα 11
 
 
 9) Εμφανίζεται η φόρμα υποβολής ατομικού αιτήματος (εικόνα 12), την οποία και θα συμπληρώσουμε.
 
εικόνα 12

 
 10) Κάτω από το κουμπί Καθαρισμός, στα στοιχεία Αιτήματος, ανοίγουμε το αναδυόμενο μενού στο πεδίο Θέμα Αιτήματος και επιλέγουμε ΟΠΤΙΚΑ (εικόνα 13).
 

εικόνα 13
 
Συμπληρώνουμε τον ταχυδρομικό κώδικα (ΤΚ) και τα υπόλοιπα πεδία δεξιά, στα Στοιχεία επικοινωνίας.
 
 11) Από κάτω, στα Στοιχεία Ασφαλισμένου, ανοίγουμε το αναδυόμενο μενού στο πεδίο Αφορά και επιλέγουμε Τον ίδιο (για τα άμεσα μέλη), ή Έμμεσο μέλος (για τα προστατευόμενα μέλη), όπως φαίνεται στην εικόνα 14.
Θα παρατηρήσουμε πως τα περισσότερα πεδία έχουν συμπληρωθεί αυτόματα, τόσο στα Στοιχεία Ασφαλισμένου, όσο και  στα Στοιχεία Δικαιούχου στα δεξιά. 
Συμπληρώνουμε τον αριθμό του ΙΒΑΝ μας και το Αιτούμενο ποσό, το οποίο πρέπει να είναι το ίδιο με το ποσό της απόδειξης του οπτικού καταστήματος.

εικόνα 14
 
 
12) Στη συνέχεια, ακριβώς από κάτω υπάρχει η επιλογή
Στοιχεία Παραπεμπτικού/Γνωμάτευσης, την οποία επιλέγουμε και εμφανίζεται ο αριθμός της συνταγής που έχει εκδώσει ο οφθαλμίατρος και φαίνεται στο σύστημα. Ο αριθμός πρέπει να είναι ο ίδιος, με τον αριθμό που βρίσκεται κάτω από το barcode, στην επάνω και δεξιά γωνία της συνταγής. Επιλέγουμε τον αριθμό.


13) Τα αμέσως επόμενα πεδία αφορούν το ανέβασμα των αρχείων/δικαιολογητικών στην εφαρμογή (εικόνα 15).
Έχουμε φροντίσει να μετατρέψουμε τα δικαιολογητικά μας σε ψηφιακά, μέσω σαρωτή ή φωτογραφίζοντάς τα.
Τα δικαιολογητικά αυτά είναι:
α) Η απόδειξη πληρωμής από το κατάστημα οπτικών.
β) Η βεβαίωση του καταστήματος οπτικών.
γ) Η Φωτοτυπία τραπεζικού λογαριασμού ( φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του τραπεζικού βιβλιαρίου ή άλλου εγγράφου που να ταυτοποιεί τον ΙΒΑΝ).
Πατάμε το σύμβολο + για να προσθέσουμε / ανεβάσουμε από τον υπολογιστή μας τα ανάλογα
αρχεία/δικαιολογητικά κάθε φορά.
 
εικόνα 15


14) Τέλος, αφού ολοκληρωθεί το ανέβασμα των αρχείων/δικαιολογητικών, επιλέγουμε τα κουτάκια των όρων και πατάμε ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ (εικόνα 16).
 
 
εικόνα 16